[Raksts publicēts žurnāla Copes Lietas marta numurā]

Spiningošanas estētiem ar katru no saviem kātiem attiecības ir īpašas. Ar kādu no tiem neizdodas atrast kopīgu valodu, ar citu jau veikalā sajūti, ka tas ieguļas rokās, it kā būtu radīts īpaši Tev. Bet ko darīt, ja ir vēlme vai vajadzība pēc kaut kā personiskāka un savādāka nekā veikali un ražotāji spēj piedāvāt? Tādā gadījumā kāts soli pa solim jākomplektē pašam, bet drošāk – uzticēt to kādam meistaram. Un to ir iespējams izdarīt arī pie mums Latvijā.

7
Kātu iespējams pielāgot, vadoties gan no ergonomikas, gan gaumes prasībām.

Īpaši pielāgota makšķerkāta izgatavošana no nulles (angliski – rodbuilding) nozīmē, ka visas sastāvdaļas jeb furnitūra jāizvēlas atsevišķi, ņemot vērā copes praktiskās un estētiskās vajadzības, un jāsaliek, jāsalīmē kopā. Galvenās komponentes tieši spiningam ir vairākas: blankas, spoles rokturis, kāta rokturis, riņķi, diegi un līme. Ne mazāk svarīga šī procesa sastāvdaļa ir meistara rokas. Pielāgota spininga izgatavošanā vienlīdz liela nozīme ir gan tam, ko tu dari, gan kā tu to dari, jo šis vairs nav tas amatnieka līmenis, kas ļāva bērnībā pusstundas laikā no lazdas zara iztēst makšķeri karūsu dzenāšanai vectēva dīķī.

Greznība vai nepieciešamība?

Visbiežāk to dara, ja pašu blanku kvalitāte apmierina, taču ir nepieciešamība pēc savādākām (tieši “savādākām”, jo ne vienmēr runa ir par labākām, bet arī par paredzētajiem copes apstākļiem piemērotākām) sastāvdaļām. Nereti ļoti labiem kātiem, kuru ražošana uzsākta pirms vairākiem gadiem, izvēlas likt modernākus un attiecīgajam spiningošanas stilam pielāgotākus riņķus, pie reizes nomainot arī pārējās komponentes, jo makšķernieku industrijas milži regulāri tiecas uz arvien labākiem, izturīgākiem, vieglākiem un copmanim ērtākiem materiāliem. Tā kā spiningu izgatavošanas prieks nebūt nav lēts un arī augstas klases rūpnīcu ražojumi ir spējīgi izdabāt pašiem prasīgākajiem plēsoņu medniekiem, tad īpaši pielāgotu spiningu komplektēšana Latvijā drīzāk ir izņēmums nevis ikdiena. Kā atzīst meistari, tad to dara tie, kas patiešām vēlas savam spiningam piešķirt vēl labākas īpašības, vai arī tie, kas vēlas ko individuālu – “tāds nebūs nevienam citam!”. Un nav iemesla ko pārmest ne vieniem, ne otriem. Nereti šādus kātus pasūta arī sportisti, kas piedalās valsts un pasaules līmeņa mačos, taču te jau ir cits ierobežojums – sponsoru līgumi, kas paredz tikai un vienīgi kāda konkrēta zīmola ražojumu izmantošanu un lielīšanu.

9a

Kādos gadījumos ir vērts domāt par individuāli pielāgota spininga pasūtīšanu?

Lai sāktu sapņot vai domāt par pielāgota spininga izgatavošanu, ir jāatbild uz atslēgas jautājumu: vai attiecīgā budžeta un spininga klases ietvaros nav iespējams nopirkt manām prasībām atbilstošu rūpnīcā saliktu kātu. Te nav runa par izskatu, bet tieši par tehniskajām īpašībām – kvalitatīvas blankas, atbilstoši riņķi, vēlamais svars, ērti rokturi, kāta tests, jutīgums. Ja nolemsiet komplektēt spiningu, ar ko plānojiet darboties vairākas sezonas, tad mazsvarīgu detaļu nevar būt. Starp citu, ir iespējams nomainīt visu furnitūru arī veikalā pirktam gatavam spiningam.

2
Arī ražotāja gatavos spiningus iespējams uzlabot vai pielāgot, noplēšot nost visu, kas salikts uz kāta, ieskaitot riņķus.

Papildus jutīgumu un mazāku svaru iespējams panākt, noņemot no kāta visu lieko, kā arī, izvēloties vieglākas un kompaktākas sastāvdaļas. Lai saprastu, ko īsti nozīmē jutīgums, iedomājieties, kāda ir atšķirība, mēģinot jaku aizpogāt ar cimdiem un plikām rokām. Tas pats ar spiningu – ar vienu jūs zivi sajutīsiet tikai tad, kad tā būs uzķērusies un sāks jau pamatīgi pretoties, ar citu – kad tā jūsu māneklim vien piebakstīs, ne iekodīs.

Ergonomika. Lai radītu sajūtu, ka spinings ir tieši tavas rokas pagarinājums, svarīgi ir izvēlēties pareizu un ērtu spoles turētāju, kā arī paša kāta rokturi. Vai to veidot kompaktu, vai pilnīgu, vai pielāgot to jūsu plaukstu īpatnībām, vai atstāt universālu, vai atstāt vietu, kur plauksta tieši saskaras ar kātu vai tomēr visu nosegt u.tml. Lai saprastu kātu rokturu formas un materiālu dažādību, iedomājieties nažu spalus. Tieši tik dažādas iespējas var piedāvāt arī spiningu meistari, izvirpojot un izgrebjot, ko vien vēlaties.

Ne mazāk svarīgi ir zināt, kādu spoli plānojiet izmantot šim spiningam – no tā ir atkarīgs, kur tieši uz kāta izvietosiet spoles turētāju. Tā atrašanās vieta tiešā veidā ietekmē kopējo kāta balansu, no kā ir atkarīgs gan iemešanas ērtums un attālums, gan arī slodze jūsu rokai, ar kuru turat kātu – ja, piemēram, visu dienu jātvičo ar vienu spiningu, tad nepareizs balanss agri vai vēlu var radīt nogurumu.

Tāds būs tikai man! Cilvēks, kuram nav hobijs, nekad nesapratīs to, kas savā brīvā laika nodarbē iegulda naudu šķietami maznozīmīgās detaļās. Vai līdakas labāk ķersies uz spininga ar korķa, bērzkoka vai balsas koka rokturi? Pareizi – zaļajai no tā ne silts, ne auksts. Te runa ir vienīgi par paša makšķernieka komfortu un baudu. Kāds šlipsi uzvilks tikai pie altāra, kāds ar to dodas arī uz veikalu. Iespējas spininga tehniskajai un vizuālajai komplektēšanai ir ļoti daudz – gan materiālu, gan krāsu, gan uzlīmju, gan formas ziņā, kā arī individuālu uzrakstu izveidošanā zem lakas kārtas, bet prātā vienmēr jāpatur, ka tehniskās īpašības ir svarīgākas par estētiskajām, ja vien spiningu nav plānots turēt mājās virs kamīna izrādīšanai viesiem. Vēl tā ir lieliska iespēja uzdāvināt kādam aizrautīgam copmanim unikālu dāvanu.

4
Spiningi ar identiskām blankām – apakšējais tāds, kādu piedāvā rūpnīca, augšējais – ar meistara pieskārienu.

Kur Latvijā var pasūtīt pielāgotus spiningus un cik tas maksā?

Latvijā uzmeistarot spiningus no nulles piedāvā daži veikali, kas uzņemas gan jūsu izvēlēto blanku un sastāvdaļu pasūtīšanu, gan rokturu un citu smalku detaļu izgatavošanu un visa salikšanu kopā. Viena no šādām darbnīcām atrodas nelielā Turgeņeva ielas copes veikalā “Abordage”, kur spiningus izgatavo meistars Sergejs Potapovs (ikdienā var sazināties uz tālruni 29165661, e-pasts abordagefishing@gmail.com). Par viņa veikumu jau ir ieinteresējušies arī Japānas un ASV blanku ražotāji. Otra man zināmā vieta ir veikals eboat.lv, kur par spiningiem rūpējas Māris Ernstsons (interesenti var meklēt, zvanot uz tālruni 67171598, vai sūtot epastu uz meistars@eboat.lv). Ir arī atsevišķi privāti entuziasti. Īsāk sakot – tas, kurš gribēs, savu meistaru atradīs.

Ja ir vēlme pašam iziet visam procesam cauri un ir pārliecība, ka tiksiet galā arī ar rokdarbiem, tad viena no iecienītākajām vietnēm internetā, kur meklēt komponentes un arī pamācības, ir mudhole.com.

6
Savu spiningu taisīju pie “Abordage” meistara Sergeja Potapova.

 

Cik tas izmaksā? Ja vēlaties labu spiningu padarīt vēl labāku, tad tas noteikti neizmaksās lētāk nekā veikalā pirkt jau gatavu. Jāņem vērā, ka praktiski visas sastāvdaļas jums būs jāiegādājas ārzemēs. Lūk, ar kādiem tēriņiem jārēķinās:

  1. Blankas, riņķi, spoles turētājs, rokturis, diegi, līme.
  2. Sūtīšanas izmaksas.
  3. Valūtas kurss.
  4. Muitas nodeva.
  5. PVN
  6. Meistara darbs.

Saliekot visus punktus kalkulatorā, būs redzams, kādēļ lielākā copmaņu daļa šim procesam iet ar līkumu, izvēloties jau gatavus spiningus. Bet, kā jau minēju, šis ir vai nu estētu vai profesionāļu lauciņš, kas vienmēr tiecas uz ko vairāk nekā standarta piedāvājums. Summa, ar kuru jārēķinās, ja vēlaties pasūtīt meistaram pielāgotu spiningu, ir aptuveni 150 EUR. Kā atzīst M.Ernstsons, tad šī lieta ir domāta tiem copmaņiem, kas jau ir sasnieguši zināmu līmeni un vēlas ko individuālu, līdzīgi kā ar uzvalka pirkšanu veikalā vai pēc individuāla pasūtījuma – reti kad var sapņot par lielo ražotāju spiningu veikalu cenu pārspēšanu, jo meistara darbs vien izmaksā ne mazāk kā 70 EUR, toties tas būs īpaši pielāgots jūsu vēlmēm un otra tieši tāda uz planētas nebūs. Augšējā šādu ieroču izmaksu robeža faktiski neeksistē – izrotājiet kaut ar briljantiem. Vēl tas, protams, prasa laiku. Ja, piemēram, pasūtīsiet blankas un citas komponentes no ASV, tad jārēķinās ar vismaz 2-3 nedēļu piegādes periodu, kā arī dažas dienas izgatavošanas laiku – bez kopā likšanas jāļauj nožūt arī līmei, ar ko tiek piestiprināti visi nepieciešamie elementi pie blankām. Ja visi materiāli ir jau uz vietas, tad jāierēķina tikai meistara darbs un paša pārdomu laiks par nepieciešamo elementu izvēli, kvalitāti un budžetu.

Veikalā pērkam kvalitāti vai zīmolu?

Lai kā mēs pretotos, tomēr teju katrā copmanī sēž mazāka vai lielāka žagata, kurai acis mirdz uz visu spīdīgo – no sākuma pakampjam, pēc tam domājam. Nereti ir grūti pretoties žilbinošām reklāmām un akcijas cenām, kad pārmaksājam par viduvēju preci tikai dēļ skaistā iepakojuma, pat nezinot, ka ir iespējas tikt pie līdzvērtīga un pat labāka makšķerkāta bez zīmola uzlīmēm. Spininga blanku ražošana ir ārkārtīgi smalks un visai sarežģīts process, un to var atļauties tikai tie pasaules reģioni, kuros šādam produktam ir pietiekami liels pieprasījums. Latvijā, piemēram, neviens neko tādu nedara. Eiropā ir vien daži blanku ražotāji, bet lielākā pīrāga daļa atrodas Āzijas valstīs – Ķīna, Koreja, Japāna un citas. Tas nozīmē, ka nereti diviem it kā pilnīgi dažādiem zīmoliem spininga blankas ir veidotas uz vienas un tās pašas iekārtas ar identiskiem izejmateriāliem. Viens šāds rūpnīcā sakomplektēts spinings maksās, piemēram, 50 EUR, bet cits – ar izcilu mārketingu un smukāku apdari 150 EUR. Bieži vien pat skaļākie un dārgākie zīmoli ar lepno uzrakstu “Made in Japan” izrādīsies turpat Ķīnā taisīti, vien Japānā salikti kopā. Nezinātājam ir ļoti grūti noorientēties šādā tirgū – kura blanka ir patiesi izcila, bet kurai izcila ir vien pinuma imitācijas uzlīme. Tādēļ pirms dārgu instrumentu iegādes vienmēr ir vērts pakonsultēties vismaz pie pāris ekspertiem, lai, tiecoties pēc kvalitatīva kāta, jūs dabūtu tieši kvalitatīvu kātu, nevis viduvēju makšķeri ar izcilu mārketingu. Kāds tam sakars ar pielāgotu spiningu taisīšanu? Vistiešākais! Piemēram, Jūs variet iegādāties tieši tādas pašas blankas kā kādam no lielo zīmolu flagmaņiem, kuriem nav pašiem savu rūpnīcu, izvēlēties piemērotu furnitūru un uztaisīt individuāli pielāgotu spiningu par draudzīgāku cenu bez zīmola uzlīmes (lai gan uz kāta, protams, variet lipināt virsū, ko sirds vēlas). Ja skatīsieties uz to zīmolu blankām, kuriem ir pašiem savas ražotnes, tad gan jārēķinās, ka spiningu pielāgošana un uzlabošana nebūs lētāka par rūpnīcas ražojumu.

Lūk, kā top pielāgots spinings!

Pēc pēdējās līdaku sezonas nolēmu iegādāties labu spiningu, kas paredzēts tvičam 8-15g smagu vobleru raustīšanai. Pēc kārtīgas izpētes un vairāku profiņu viedokļu uzklausīšanas un svārstīšanās starp budžetiem un modeļiem, kā arī paturot prātā savu spiningotāja mantru – Meistarība vispirms! – nonācu pie St.Croix Avid AVS70MF2 spininga. Turklāt sākotnēji nebija plānots to kā īpaši uzlabot. Tomēr, tā kā šis modelis, kas joprojām ir sava žanra klasika, ir radīts pirms vairākiem gadiem, tad bija ieteikums tam uzlikt tvičam piemērotākus un vieglākus riņķus. Pēc aprunāšanās ar sevi par dāvanu apaļajā jubilejā, kā arī pēc konsultācijām ar veikala “Abordage” meistaru Sergeju, paliku pie šādas komplektācijas: Avid 3S70MF2 blankas ar testu 3/16 – 5/8 oz jeb aptuveni 5-17g, Fuji riņķi un spoles turētājs, balsas koka kāta apakšējais rokturis.

8a
Mans ierocis tuvplānā. Pēc gandrīz aizvadīta mēneša ar to varu teikt, ka esmu ieguvis tieši to, ko meklēju – tas pilda visas funkcijas, kuras vēlējos – ar pamatu tviča mailēm 8-15g, kā arī gumijām, šūpiņiem, rotiņiem. Jāsaka, ka, neskatoties uz testu līdz 17,5g, mierīgi esmu mētājis ar to arī 25g vidēja lieluma džerku.

Mērķis:

1) padarīt spiningu vieglāku, izvēloties kompaktākas un vieglākas sastāvdaļas un samazinot kāta roktura izmērus līdz minimumam;

2) palielināt kāta jutību, atstājot to iespējami “pliku”;

3) izvēlēties tvičam piemērotākus riņķus, lai pilnībā novērstu auklas apmešanos ap tiem;

8b8c8dsdfhgj

Spininga tapšana pa posmiem:

  1. Jāizvēlas sastāvdaļas – vieglas, kompaktas. Saliekot to arī visu uz spininga, provizoriski apskatot, kāds varētu būt gala izskats un izvietojums, cik tālu no kāta sākuma jāliek spoli, izmēģinot, kā tas ieguļas rokā.
  2. Uz spininga tiek iezīmētas riņķu vietas, pēc tam tie tiek piesieti ar diegiem.
  3. Tiek izvēlēts kāta rokturis gan pēc formas, gan pēc izmēra, gan materiāla. Iespējams izvēlēties gan gatavus modeļus, gan arī pasūtīt ko individuālu. S.Potapovs piedāvā arī šo pakalpojumu. Izvirpot iespējams arī citas smalkās detaļas, piemēram, no alumīnija, ja nepieciešams.
  4. Tiek izvēlētas un uz kāta vēlamajā vietā izvietotas spoles roktura komponentes, tās tiek pielīmētas.
  5. Uz kāta tiek uzlīmētas uzlīmes, kas atgādina par blankas īpašībām. Iespējams pasūtīt arī individuālus un personalizētus uzrakstus. Liekot virsū savu vārdu vai ko citu personisku, gan jārēķinās, ka šādi apzīmogotam spiningam varētu būt ierobežots otrreizējais tirgus, ja tāda nepieciešamība rastos. Var, protams, atstāt kātu arī bez uzrakstiem.
  6. Spininga kāts un kāta rokturi (ja nepieciešams) tiek nolakoti, un pēc pāris dienu žūšanas jūsu izlolotais ierocis ir gatavs kalpot.
1
Pamatkomponentes, kuras nepieciešamas izvēlēties pirms spininga izgatavošanas – riņķi, diegi, rokturi, spoles turētāji. Visām gaumēm, dažādās krāsās, dažādi materiāli.

Ar sava jauniegūtā ieroča izskatu un pirmajām sajūtām, paturot rokās, esmu ļoti apmierināts. Par tā uzvedību līdaku diriģēšanā pēc pirmajām copēm atskaitīšos savā blogā. Tas noteikti negarantē lomā iegūt lielākas līdakas, taču noteikti ļaus vēl vairāk izbaudīt spiningošanas procesu. To novēlu arī jums, atliek vien sagaidīt līdaku nārsta lieguma laika beigas un pārbaudīt to praksē pie ūdeņiem. Saudzējiet dabu, ne asakas!